Pudding z kaszy manny

Template forpudding z kaszy manny

Dziś postanowiłam odbiec odrobinę od cyklu „Kuchnia kresów wschodnich” aby pokazać wam bardzo prosty przepis na słodkie śniadanie w upalne dni. Pogoda w ostatnim czasie przypomina tropiki, lekkie ochłodzenie o poranku jest zatem bardzo pożądane. Pudding z kaszy manny z owocami lub konfiturą jest błyskawiczny w przygotowaniu, a można go również wykonać dzień wcześniej. Jest bardzo lekki i orzeźwiający, mam nadzieję, że wam również zasmakuje

Składniki

2 szklanki mleka (krowie lub roślinne)

6 łyżek kaszy manny

1 łyżka cukru/cukru waniliowego/stewi

Konfitura lub owoce

DSC_1373aa

Wykonanie

Podgrzej mleko w rondelku. Gdy będzie gorące (nie dopuść do gotowania) dodaj kaszę mannę i cukier stale mieszając. Gdy konsystencja kaszy będzie gęstnieć, a na powierzchni pojawią się bąbelki, zdejmij rondel z ognia. Przygotuj foremki na pudding zwilżając ich wnętrze odrobiną wody. Przełóż połowę porcji kaszy do foremek, a następnie dodaj odrobinę konfitury lub owoców i dołóż pozostałą porcję kaszy tak aby przykryć owoce. Przygotowane porcje włóż do lodówki gdy wystygną. Po kilku godzinach pudding jest gotowy i łatwo odchodzi od foremki. Smacznego

3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *