Pieczone pierogi z kaszą gryczaną

Template for meals pierogi pieczone z kasza

Nadal nie czuję się gotowa aby podjąć się wyzwania jakim jest przygotowanie genialnych pierogów ruskich według przepisu mojej babci. Dlatego w ramach cyklu „Kuchnia kresów wschodnich” zdecydowałam się na zrobienie pieczonych pierogów z kaszą gryczaną, które jadłam tylko raz w życiu, a których przepis znalazłam w książce „Regionalna Kuchnia Polska”. Ze składników spisanych poniżej wyszły około 4-5 porcje, a wartość kaloryczna dania to około 180kcal/100g. Smacznego!

Składniki

Ciasto:

2 szklanki mąki

2 dag drożdży

1 szklanka mleka

2 jajka

3 łyżki masła

1 łyżeczka cukru

Sól

1 żółtko

Tłuszcz do posmarowania blachy

Farsz:

25 dag kaszy gryczanej

2 łyżki masła

2 jajka

40 dag białego sera

1 cebula

sól i pieprz

DSC_0935a

DSC_0936a

Wykonanie

Farsz

Pokrojoną cebulę podsmaż na patelni na maśle. Ugotuj kaszę i odstaw aż ostygnie. Dodaj jajka, resztę masła, cebulę, ser biały i przypraw solą i pieprzem według uznania. Jeśli farsz będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę mleka.

 Ciasto

Rozetrzyj drożdże z cukrem, dodaj 2 łyżki mąki i trochę ciepłego mleka. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dodaj do wyrośniętego ciasta jajka, resztkę mąki, odrobinę soli i resztę mleka a następnie wyrób ciasto. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj dalej, Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto, wytnij krążki w cieście, nałóż farsz i formuj pierogi. Ułóż pierogi na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostaw na chwilę, następnie posmaruj pierogi żółtkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut

DSC_0945a DSC_0952a

DSC_0959a

DSC_0961a

Sięgnij również po inne przepisy z „Kuchnia kresów wschodnich” aby poczuć smak histrii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *