Koperkowa zupa wileńska

Template for meals zupa koperkowa

Jako pierwszą potrawę z cyklu „Kuchnia kresów wschodnich” przedstawię wam koperkową zupę wileńską z lanymi kluskami.  Zdecydowałam się zacząć od tej potrawy ponieważ jest bardzo prosta w wykonaniu i wszystkie składniki, oprócz koperku miałam już w lodówce.Koperkowa zupa wileńska to idealne danie na wiosenne i letnie dni, ze względu na delikatną konsystencję i orzeźwiające właściwosci.  Składniki, które znajdziecie poniżej wystarczą na wykonanie około czterech dużych porcji zupy.  Postanowiłam ściśle trzymać się prostego przepisu, zatem nie dodałam żadnych dodatkowych przypraw, ale osobom, które lubią bardziej wyraziste smaki polecam dodanie odrobiny soli i pieprzu na ostatnim etapie wykonywania tego dania. Smacznego!

Składniki

1 pęczek włoszczyzny

1 łyżka masła

2 jajka

3 łyżki mąki

3 łyżki posiekanego koperku

0.5 szklanki śmietany

Kaloryczność: około 160kcal (100g)

zdj z opisem2

Wykonanie

Włoszczyznę umyj i oczyścić, włóż do gotującej się wody (około 1.5-2.0 litra).  Gotuj wywar około 1-1.5h.  Odcedź warzywa i pokrój a następnie wrzuć do wywaru, lub wykorzystaj sam wywar.  Następnie przygotuj lane kluski. Wymieszaj jajka z mąką i odrobiną wody.  Konsystencja powinna być odrobinę gęstsza od ciasta naleśnikowego.  Zagotuj wodę w garnku i wlewaj przygotowane ciasto za pomocą łyżki cieniutką strużką. Gdy kluski pojawią się na powierzchni wody odcedź je.  Następnie postaw wywar na małym gazie, dodaj masło śmietanę oraz posiekany koperek oraz kluski i podgrzej zupę.  Smacznego

Zdj5b

Zdj2aa

Zdj3a

Zdj4a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *